Kunstproject scholen: Kunstenaarsdorp Dongen

Groep 7 en 8 maken kennis met uniek project: Kunstenaarsdorp Dongen!

De afgelopen weken zijn alle leerlingen van groep 7 en 8 uit de gemeente Dongen aan de slag gegaan met een uniek en bijzonder kunstmenu-project: Kunstenaarsdorp Dongen. Dit project is ontwikkeld door Het KunstPodium.

De kinderen onderzochten de volgende vragen: wanneer was Dongen een kunstenaarsdorp? En wat was kenmerkend voor deze tijd? Welke bekende schilder werd geïnspireerd door een schilderij gemaakt in Dongen? Lees ook snel hieronder verder voor de Winactie!

Wie is de heks van Dongen en waarom werd ze zo genoemd en hoe werd ze afgebeeld? Op een creatieve manier maakten de kinderen kennis met de kunstgeschiedenis van Dongen en kwamen ze er bijvoorbeeld achter dat Vincent van Gogh geïnspireerd werd door Dongen en dat Pietje Verhoef de heks van Dongen werd genoemd.

Naast deze vraagstukken gingen de kinderen zelf aan de slag met fotografie en het maken van een eigen tableau vivant, ofwel een ‘levend’ schilderij.

Geïnspireerd door de oude meesters en schilderijen van Dongen hebben ze per groep een concept bedacht om een modern voorwerp toe te voegen, zodat ze een eigen versie konden maken van het schilderij.

Verder hebben de kinderen onder leiding van fotograaf en KunstPodium-docent Sabine van der Veeken alle ins en outs van lichthoeken en fotografiehoudingen geleerd.

Daarnaast mochten ze zelf bedenken welk kunstwerk ze in een nieuw jasje wensten te steken en welk onderdeel ze wilden vervangen voor een voorwerp van nu. Wat een creatieve foto’s zijn hier uit voort gekomen!

Binnenkort wordt er uit elke klas een winnaar gekozen en deze foto’s zijn binnenkort te bewonderen tijdens een expositie in De Cammeleur! Meer informatie hierover volgt binnenkort!

Winactie Dongen

Het KunstPodium stelt ook jou in de gelegenheid om mee te doen aan het project Kunstenaarsdorp Dongen.

Ga aan de slag en maak jouw eigen tableau vivant; een kunstwerk van vroeger omgezet in een foto met een klein tintje van nu!

Stuur jouw foto op naar karlijnagterberg@het-kunstpodium.nl. Insturen kan tot en met 17 juni 2022. De winnaar wordt gekozen in de week van 20 juni a.s.

De foto van de winnaar komt te hangen in De Cammeleur en is te bewonderen tijdens de expositie van Kunstenaarsdorp Dongen.