Lotte Michels doet op 23 juni a.s. D-examen Muziek

Op woensdag 23 juni a.s. om 14.00 uur doet de 18-jarige leerling Lotte Michels haar D-examen Muziek in De Cammeleur. Ze zal diverse muziekstukken ten gehore brengen aan een examencommissie: met werken van Bach, Beethoven, Dvorak, Kabalevsky en Monti. Lotte zal daarbij samen spelen met Carl van Kuijk (op piano), Edith van Moergastel (op altviool) en met haar viooldocent David Peijnenborgh.
Doorgaans is een D-examen openbaar, maar in verband met de RIVM-maatregelen is alleen toegang mogelijk na aanmelding. Er zijn nog 20 plaatsen beschikbaar. Indien je interesse hebt, kun je een mail sturen aan info@hetkunstpodium.nl (wie het eerst komt, het eerst maalt). Verder zal Het KunstPodium een live-stream organiseren via haar facebook. Het wordt absoluut een bijzondere en prachtige muzikale middag!

Het KunstPodium is er behoorlijk trots op, want iemand die dit examen doet heeft meestal vele lesjaren achter de rug. Bovendien vereist het een grote dosis motivatie en talent. Het D-examen is best een bijzondere gelegenheid, want het gebeurt niet elke schooljaar. Het KunstPodium heeft de examenrichting zo ingericht dat een D-examenleerling het niveau heeft bereikt dat nodig is voor de vooropleiding van een conservatorium of rockacademie.

David Peijnenborgh (viooldocent bij Het KunstPodium) is trots en zegt over Lotte: “Ze begon op 7-jarige leeftijd met viool spelen en heeft nu al weer 10 jaar les. Tijdens voorspeelavonden viel Lotte op door haar muzikaliteit, goede techniek en fijn samenspel. Ze heeft zich ontwikkeld tot een échte muzikante. Een aantal keer soleerde ze met het strijkersensemble Snarivarius en zat ze in de talentklas van Het KunstPodium. En op jonge leeftijd werd Lotte aangenomen in het Euregio Jeugd Orkest.”

Op de vraag wat Lotte de doorslag gaf om viool te gaan spelen zegt ze: “Mijn tante (red. Edith van Moergastel) speelt altviool. Dit vond ik zo leuk dat ik zelf ook een strijkinstrument ben gaan spelen. Het leuke van viool is dat je er veel kanten mee op kunt: niet alleen in klassieke muziek maar ook in filmmuziek, en ook in popliedjes is het een belangrijk instrument. Let maar eens op de achtergrondmuziek van bijvoorbeeld Harry Potter films, of luister een keer aandachtig naar Galway Girl van Ed Sheeran.”

Waarom speel je bij Het KunstPodium? Lotte: “Het leukste van muziek vind ik samenspel. Het KunstPodium biedt daar op alle niveaus veel mogelijkheden voor. Zo speel ik bijvoorbeeld al een aantal jaar met veel plezier bij het vioolensemble Snarivarius. Ook mogen we met groepjes af en toe optreden, dus dan heb je echt iets om naar toe te werken. Naast dat soort activiteiten kun je hier ook examens doen. De stukken die je leert in de lessen mag je dan voorspelen, wat super spannend, maar vooral erg leuk is.”

Wat zou je anderen willen meegeven? Lotte: “Muziek is top als je je creativiteit en muzikaliteit de vrije hand wil geven. Het bespelen van een muziekinstrument is uitdagend, want het vergt veel geduld en doorzettingsvermogen, maar het resultaat is het altijd meer dan waard!”