Leerlingen in de spotlights

Eind 2020 vroegen we onze leerlingen of ze hun plezier in muziek, dans of een beeldende activiteit willen delen op onze website. Door de COVID-19 crisis gaat dit proces wat langzamer dan normaal, maar we delen hieronder alvast 2 leuke verhalen:

“Plezier bij Snarivarius” met Lotte op viool

Kun je jezelf even voorstellen?
“Hoi! Ik ben Lotte, 17 jaar oud en ik studeer aan de universiteit in Tilburg.”

Hoe lang speel je al viool?
“Al tien jaar. Ik ben begonnen op mijn zevende.”

Wat gaf jou de doorslag om viool te gaan spelen?
“Mijn tante speelt altviool. Dit vond ik zo leuk dat ik zelf ook een strijkinstrument ben gaan spelen. Het leuke van viool is dat je er heel veel kanten mee op kunt: niet alleen in klassieke muziek maar ook in filmmuziek en heel veel popliedjes is het een belangrijk instrument. Let maar eens op de achtergrondmuziek van bijvoorbeeld Harry Potter films, of luister een keer aandachtig naar Galway Girl van Ed Sheeran.”

Waarom speel je bij het Kunstpodium?
“Het leukste van muziek vind ik samenspel. Het Kunstpodium biedt daar op alle niveaus veel mogelijkheden voor. Zo ben ik bijvoorbeeld een paar jaar met veel plezier lid geweest van het vioolensemle Snarivarius. Ook mogen we met groepjes af en toe optreden, dus dan heb je echt iets om naar toe te werken. Naast dat soort activiteiten kun je hier ook examens doen. De stukken die je leert in de lessen mag je dan ook echt voorspelen, wat super spannend, maar vooral erg leuk is. Dit jaar ga ik voor mijn D-examen en ik heb daar nu al zin in!”

Wat is jouw leukste herinnering?
“Dat was toen ik begon bij het Euregio Jeugdorkest. Tegenwoordig zit ik hier nog steeds bij, onder aanmoediging van mijn leraar David. Ik vind dit ontzettend gaaf!”

Wat zou je anderen willen meegeven?
“Muziek is top als je je creativiteit en muzikaliteit de vrije hand wil geven. Het bespelen van een muziekinstrument is uitdagend, want het vergt veel geduld en doorzettingsvermogen maar het resultaat is het altijd meer dan waard!”

Een moment waarin je jezelf even kan verliezen” met Joep op saxofoon

 Kun je jezelf even voorstellen?
“Mijn naam is Joep Peeters, ik ben 17 jaar en zit in zes gymnasium.”

Hoe lang speel je al saxofoon?“Al bijna tien jaar bij het Kunstpodium!”

Wat gaf jou de doorslag om saxofoon te gaan spelen?
“Ik vond het instrument er erg interessant uit zien. Het heeft veel kleppen en het geluid is erg veelzijdig. Je kan er veel verschillende muziekstijlen op spelen.”

Waarom speel je bij het Kunstpodium?
“Samenspel vind ik ontzettend leuk, en dit stimuleert het Kunstpodium ook in de les en daarbuiten. Ook kun je hier examens doen en inmiddels heb ik er al drie afgelegd. Ik ben bijna klaar met mijn vierde en laatste! De examens zijn erg spannend, maar als je geslaagd bent kun je erg trots zijn op jezelf. Ik hoop nog verder te groeien in de muziekwereld en misschien ga ik nog wel een ander muziekinstrument spelen.”

Wat is jouw leukste herinnering?
“Dit was toen ik voor het eerst in een orkest mocht spelen. Toen was ik een jaar of tien en mocht ik bij het grote orkest van harmonie Vlijt en Eendracht meespelen.”

Wat zou je anderen willen meegeven?
“Muziek maken is het beste wat mij is overkomen. Ik vind het namelijk leuk om verschillende dingen te combineren, zoals creativiteit, een beetje rekenen, puzzelen maar vooral groeien. Ik denk dat iedereen wel uitkijkt naar een moment waarin je jezelf even kan verliezen. Daarom is muziek maken zo leuk!”